top of page
  • katerinafardelaki

Όχι λάδι με το ..μάτι


Κάθε γραμμάριο λαδιού μας παρέχει 9 θερμίδες!
1 κουταλιά σούπας μας παρέχει 135 θερμίδες
1 κουταλάκι γλυκού μας παρέχει 45 θερμίδες


Μπορεί το ελαιόλαδο να είναι το πιο υγιεινό λάδι, αλλά δεν παύει να είναι θερμιδογόνο. Πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που χρησιμοποιούμε και να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση.

Όταν μαγειρεύουμε λαδερά και όσπρια, καλό είναι να μην ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα, αλλά στο πιάτο μας, την ώρα που σερβίσουμε το φαγητό.

Έτσι γλιτώνουμε παραπανίσιες θερμίδες. Επίσης, το ωμό λάδι έχει υψηλότερη διατροφική αξία από το μαγειρεμένο, γιατί διατηρεί αναλλοίωτη την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες). Και μην ξεχνάμε ότι το ωμό λάδι είναι πιο νόστιμο από το μαγειρεμένο.

Χρειάζεται προσοχή όμως όχι μόνο στα φαγητά αλλά και στις σαλάτες. Πολλοί λένε δεν έφαγα πολύ, έφαγα μόνο μια σαλάτα.. Αν όμως σε αυτή τη σαλάτα έχουν βάλει πολύ λάδι, οι θερμίδες θα έχουν εκτοξευτεί.. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η ποσότητα λαδιού πρέπει να είναι υπολογισμένη (π.χ. μια κουταλια σούπας) ανάλογα τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός και ανάλογα τη διατροφή που ακολουθεί..άλλη ποσότητα θα χρησιμοποιήσει κάποιος που κάνει υποθερμίδικό διαιτολόγιο και άλλη κάποιος που θέλει να βάλει βάρος.


60 views0 comments
bottom of page