top of page
  • katerinafardelaki

Ρεβύθια..με ταμπουλέ..για πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας!




Τα ρεβύθια, όπως και όλα τα όσπρια, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες..Μπορούν να μαγειρευτούν με αρκετούς τρόπους, το πιο σημαντικό όμως είναι να συνδυαστούν κατάλληλα με άλλες τρόφες..Ο συνδυασμός τους με δημητριακά (ρυζι, ψωμι, κινοα, πλιγουρι κ.α.) μας παρέχει πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας , είναι δηλαδή σαν να έχουμε καταναλώσει κρέας! Με αυτό τον τρόπο όταν δεν υπάρχει στο γεύμα μας κρέας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα αμινοξέα.

Ειδικά για εκείνους που ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα ή νηστεύουν, είναι απαραίτητος αυτός ο συνδυασμός για να μην στερούνται τα απαραίτητα αμινοξεα (είναι τα αμινοξέα που πρέπει να λαβει ένας οργανισμός με τη διατροφή του).



Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα τέτοιου συνδυασμού έιναι το ρεβυθόρυζο. Αλλά εδώ συγκεκριμένα προτείνω τον εξής συνδυασμό: ρεβύθια και ταμπουλε..γιατι?

γιατι το ταμπουλέ είναι φτιαγμένο με πλιγούρι και λαχανικα..Το πλιγούρι είναι δημητριακό, άρα αμέσως έχουμε το συνδυασμό όσπριο-δημητριακό και τα λαχανικά είναι απαραίτητο να συνοδεύουν τα γευματά μας, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής (είναι πλόυσια σε βιταμίνες)





Κατερίνα Φαρδελάκη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

τηλ. επικοινωνίας 2111821022


133 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page