top of page
  • katerinafardelaki

Οι βιταμίνες που αγαπάει το μυαλό!


Η πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου..Οι κυριότερες βιταμίνες για τη σωστη νοητική λειτουργία είναι οι εξής:




Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση, η οποία μπορεί να ευθύνεται για εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα. Επίσης σχετίζεται με τη σύνθεση της νοραδρεναλίνης ,που είναι η ορμόνη που διεγείρει τα νεύρα του εγκεφάλου αλλά και της σεροτονίνης, που είναι η αντικαταθλιπτική ορμόνη!!


Πηγές: Πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, πιπεριές ολά τα χρώματα, ντομάτα, αρακάς, μπροκολο, αγκινάρα, σμέουρα


Βιταμίνη Β5

Βοηθά στη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Η Β5 υπάρχει σχεδόν παντού, για αυτο και το όνομα της είναι ''παντοθενικό οξύ''..Βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης, γι αυτα πολύ σπάνια παρατηρείται ελλειψή της. Σημάδια ελλειψής της είναι η μϋική αδυναμία, η κόπωση, η ζαλάδα και ο πονοκέφαλος.


Πηγές: κρέας, συκώτι, κρόκος αυγού, ηλιόσποροι, δημητριακά ολικής άλεσης, μητρικό γάλα, γαρίδες, καρύδια και παχιά ψάρια.


Βιταμίνη Β12

Συμβάλει στη σύνθεση της μυελίνης, της προστατευτικής μεμβράνης των νευρικών κυττάρων. Σε έλλειψη της Β12 μπορεί να προκλήθει σοβαρό πρόβλημα στν εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Η κύρια πηγή της ειναι τα ζωικά τρόφιμα ,γι΄αυτο τα επίπεδά της μπορεί να μειωθούν στους χορτοφάγους.


Πηγές: κρέας, αυγά, γιαούρτι, γάλα και τυρί.


Βιταμίνη Ε

Έχει αντιοξειδωτική δράση. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία των αγγείων εξασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των οργάνων (συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου).


Πηγές: Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο


Χολίνη και ινοσιτόλη

Βοηθούν στην ομαλή νευρική λειτουργία. Συμβάλλουν στην παραγωγή ακετυλοχολίνης, που όπως προανέφερα είναι ο σημαντικότερος νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Η ινοσιτόλη συμβάλλει στην ισορροπία χαλκού και ψευδαργύρου στα κύτταρα του εγκεφάλου, των οποίων η υπερβολική συγκέντρωση προκαλεί νευρικότητα.


Πηγές: ψάρια (τόνος, μπακαλιάρος, γλώσσα,ρέγκα), ξηροί καρποί, πουλερικά, φασόλια σόγιας και όσπρια.


Μαγνήσιο

Δεν είναι βιταμίνη, είναι μέταλλο. Είναι γνωστό λόγω της ιδιότητάς του να χαλαρώνει τους μύες. Το έργο του όμως σε σχέση με το μυαλό είναι ότι ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών Β. Επίσης σημαντική είναι η συμβολή του στη μετατροπή του σακχάρου του αίματος σε ενέργεια, κάτι που βοηθά την καλή νοητική λειτουργία και την ενίσχυση της συγκέντρωσης.


Πηγές: αμύγδαλα, μπανάνες, σπόροι δημητριακών, πράσινα λαχανικά


123 views0 comments

Recent Posts

See All

Πώς θ΄αυξήσουμε τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης..

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τον οργανισμό, καθώς συμμετέχει σε κάθε διαδικασία μέσα στα κύτταρα. Αμινοξέα: Για να φτιαχτούν οι πρωτεΐνες στον οργανισμό μας, χ

bottom of page