top of page
  • katerinafardelaki

Φασόλια χάντρες κοκκινιστά με μελιτζάνα, πιπεριά φλωρίνης, καρότα και μπάμιες!

Updated: Apr 13, 2021


Για τους λάτρεις των οσπρίων και όχι μόνο! Τα φασόλια χάντρες είναι μια εύκολη λύση γιατί μπορούμε να τα έχουμε στην κατάψυξη και τα φτιάχνουμε όταν θέλουμε χωρίς καν να πρέπει να τα ξεπαγώσουμε. Ενώ τα υπόλοιπα φασόλια πρέπει να τα έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ στο νερό.

Τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί ή παξιμάδι, γίνεται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σαν να έχουμε φάει κρέας. Μας προσφέρουν επίσης σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και πρεβιοτικά.

Τα λαχανικά μας προσφέρουν βιταμίνη C (ειδικά οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγη), βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πληθώρα άλλων βιταμινών.

Ο συνδυασμός λοιπόν των φασολιών με τα λαχανικά μας δίνουν ένα εξαιρετικά υγιεινό γεύμα. Ειδικά για όσους δεν τρώνε μόνες τους τις μπάμιες ή τη μελιτζάνα, αυτή η συνταγή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να τα εντάξουν στη διατροφή τους.


Υλικά για 4 μερίδες:

-500 γρ κατεψυγμένα φασόλια χάντρες

-500 γρ σάλτσα ντομάτας

-1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης

-15 κατεψυγμένες μπάμιες

-1 μεγάλη μελιτζάνα

-2 μεγάλα καρότα

-1 κρεμμύδι

-αλάτι

-πιπέρι

-καυτερή πάπρικα

-λίγη σκόνη κάρυ

- 2 κ.σ. ρίγανη

-4 κ.σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

1. Πλένουμε όλα τα λαχανικά. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Πλένουμε την πιπεριά και την κόβουμε σε ροδέλες ή αν είναι πολύ μεγάλη κόβουμε τις ροδέλες στη μέση. Κόβουμε τη μελιτζάνα σε μικρά κομμάτια.

2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ λάδι και μόλις ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μετά ρίχνουμε τα φασόλια και τσιγαρίζουμε για 3-4 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε ζεστό νερό να καλύψει τα φασόλια και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρουν βράση ξαναχαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα, την πιπεριά και τις μπάμιες. Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και πολύ λίγη σκόνη κάρυ. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράζουν, ανακατεύοντας συχνά. Μετά από περίπου 20-25 λεπτά προσθέτουμε τη μελιτζάνα και τη σάλτσα ντομάτας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ή κι άλλα μπαχαρικά. Βράζουμε μέχρι να είναι όλα ψημένα και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις άλλες δυο κουταλιές ελαιόλαδο. Αφήνουμε το φαγητό 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.

3. Συνοδεύουμε με ψωμί ολικής αλέσεως ή παξιμάδι

4. Όποιος θέλει μπορεί να το συνοδέψει και με λίγη φέτα, ταιριάζει πολύ γευστικά.




833 views0 comments
bottom of page