top of page
  • katerinafardelaki

Mανιτάρια Στιφάδο

Updated: Apr 13, 2021





Το φαγητό αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους vegan, τους vegetarian και όσους νηστεύουν, καθώς τα μανιτάρια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας.

Φυσικά και αυτοί που τρώνε κρέας αλλά θέλουν μια νόστιμη εναλλακτική του στιφάδο, θα ξετρελαθούν.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια εκτός από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνες Β2, Β3, Β5, Β12 και βιταμίνη D . Επίσης περιέχουν ελάχιστο νάτριο, οπότε μπορούν άνετα να καταναλωθούν από υπερτασικούς.

Είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, δίνουν μόλις 22 θερμίδες ανά 100 γρ.

Υλικά για 3-4 μερίδες :

-750 γρ λευκά μανιτάρια

-9 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο

-3 κ.σ. ελαιόλαδο

-500 γρ ντομάτα στον τρίφτη

-1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί

-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

-λίγο μαϊντανό

-2 φύλλα δάφνης

-αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση:

1)Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε ολόκληρα ή τα κόβουμε στη μέση

2)Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν χρώμα σε όλες τις πλευρές, προσθέτουμε και το σκόρδο, ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με το κρασί.

3)Περιμένουμε να εξατμιστεί το κρασί και μετά προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25 λεπτά.

4)Όσο τα κρεμμύδια σιγοβράζουν, καθαρίζουμε τα μανιτάρια, κόβουμε τα ποδαράκια τους και αν είναι μεγάλα τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό.

4) Αφού περάσουν τα 25 λεπτά, ρίχνουμε τα μανιτάρια και το μαϊντανό στην κατσαρόλα και τα βράζουμε όλα μαζί για 20 λεπτά ακόμα. μέχρι να δέσει η σάλτσα.


443 views0 comments
bottom of page